Ett decennium med AGI
Vi börjar det nya året med en ny lag som träder i kraft, frånvarorapportering (föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning – vård av barn) ska redovisas i samband med arbetsgivardeklarationen (AGI) till skatteverket.
Vi börjar det nya året med en ny lag som träder i kraft, frånvarorapportering (föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning – vård av barn) ska redovisas i samband med arbetsgivardeklarationen (AGI) till skatteverket. Detta är resultatet av ett långvarigt och framgångsrikt samarbete mellan Skatteverket, Försäkringskassan och SRF Konsulterna, och kommer att ytterligare förbättra och effektivisera systemet för alla parter. Detta är en av de största ändringarna sedan införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå den 1 januari 2019.
Men resan påbörjades långt tidigare. Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har varit en viktig aktör bakom denna förändring och delar sina tankar om AGI:s påverkan.
Framtagandet
Resan började med ”Månadsuppgiftsutredningen” den 1 april 2011, där förslaget var att arbetsgivare skulle lämna månatliga kontrolluppgifter med införande år 2014.
År 2012 utökades förslaget med ytterligare en utredning, ”Harmoniserat inkomstbegrepp”. Syftet var att underlätta för myndigheter, så som social- och arbetslöshetsförsäkringarna, som skulle kunna använda de inlämnade uppgifterna i sina processer. Trots att regeringen stoppade utredningen 2013, fortsatte arbetet bakom kulisserna och år 2014 började Skatteverket titta på en ny lösning. 2016 föreslogs en proposition om dagens arbetsgivardeklaration på individnivå. Detta lagförslag tar laga kraft den 1 juli 2018 för särskilda branscher likt bygg och restaurang samt 1 januari 2019 gäller denna för samtliga arbetsgivare i Sverige.
En betydande påverkan
I dag är AGI en naturlig del av lönekonsultens arbetsvardag. Systemet har både drivit på digitaliseringen och blivit ett effektivt verktyg för att motverka skattefusk. För lönekonsulterna har övergången från manuella processer och papper till digital hantering varit en stor förändring. Samtidigt har AGI gett myndigheterna bättre förutsättningar att hantera och kontrollera löneuppgifter på ett mer effektivt sätt.
Monica Gyllander ser AGI som ett viktigt steg framåt och tror att det i framtiden även kan förenkla för privatpersoner, genom att uppgifter automatiskt kan skickas vidare till myndigheterna utan att de behöver lämna in dem själva. AGI fortsätter att förändra och förenkla lönehantering och administration, och vi ser med förväntan fram emot de möjligheter framtiden kommer att erbjuda, säger Gyllander i intervju med Tidningen Konsulten.
Vi börjar det nya året med en ny lag som träder i kraft, frånvarorapportering (föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning – vård av barn) ska redovisas i samband med arbetsgivardeklarationen (AGI) till skatteverket.
Snart lanseras nya SNI-koder som kommer att påverka hur företag klassificeras utifrån sin verksamhet.
Julen närmar sig med stormsteg – här hittar du vad som gäller när det kommer till julbord och olika gåvor.